Maatje-kameraadje ?


van Sophie-Elyse
van Sophie-Elyse

De naam

Tja, dan weet je dat je je eigen hondenschool wilt starten. Maar wat is dan een passende naam? En welk logo spreekt aan?

Met die vraag ben ik naar een klas van de Dr. Schaepmanschool (Jenaplan) Barendrecht gegaan. De kinderen hebben geweldig meegedacht. En een aantal heeft mooie tekeningen voor de logo’s gemaakt en/of pakkende namen verzonnen. Deze zijn opgenomen op verschillende plekken op de website en ondersteunen daar de tekst.

Helaas bleken veel van de namen op de een of andere manier al in gebruik te zijn, maar de input van de kinderen bleek voor mij wel precies het goede om tot de uiteindelijke naam te komen:

“Maatje-Kameraadje” ,  naar het systeem van de Dr. Schaepman-school om oudere kinderen jongere kinderen te laten begeleiden, in wat nieuw en misschien nog moeilijk is.

En zo groeien de kinderen samen; het jongste kind natuurlijk door het leren van het nieuwe, maar het oudere kind ook. Immers hij/zij leert de ander te helpen en begeleiden, maar datgene waar ze bij helpen leren ze ook nog beter/op een andere manier te beheersen.

En soms begeleidt het jongere kind ongemerkt ook het oudere kind. En kan de vraag gesteld worden wie is nu het maatje, en wie het kameraadje is.


 VISIE

En dit is ook mijn jarenlange ervaring met het trainen van honden.

Bij het introduceren van de pup in het grotere leven, maar ook bij het aanleren van ingewikkeldere oefeningen aan gevorderde honden en cursisten:  De mens -het maatje- begeleidt het nieuwe gezinslid -het kameraadje- om het gewenste gedrag aan te leren.  En geeft hem/haar vertrouwen om nieuwe dingen aan te leren en de wereld “open en vrij” tegemoet te treden. Daarom vind ik het superbelangrijk mijn cursisten te leren altijd de veilige haven te zijn voor hun kameraadje.

Tegelijkertijd leert het nieuwe kameraadje zijn maatje wat hij /zij nodig heeft in het gedrag van de mens.

Ook ik leer nog steeds van ieder van mijn eigen honden; Elke hond is een individu met ander kwaliteiten en is net toch weer even anders. ik leer over hen, en steeds weer een net even andere benadering, maar ook over mijzelf...

Zoals het zo pakkend bij de tekening van Sophie-Elyse geschreven is  gaat het om "honden dingen leren". Ja we leren aan honden dingen, maar tegelijkertijd leren we zelf hondendingen. En dit begrip voor en leren kennen van je eigen hond maakt dat de relatie steeds fijner wordt en de hond steeds meer het gewenste gedrag kan vertonen maar er tegelijk recht gedaan kan worden aan zijn/haar karakter, afkomst en behoeften.

Mijn doel is dit SAMEN LEREN - HAND IN POOT in mijn lessen te bevorderen.

We doen oefeningen om "elkaar te leren zien" en te begrijpen.

Ondersteund door praktische theorie en praktijkvoorbeelden tijdens de lessen.

Uiteraard met veel plezier.

 Bij deze visie heeft Sophie van Berkel het alleszeggende “Poot-in-Hand” Logo voor mij bedacht. Dit logo weerspiegelt  voor mij precies  het “samen groeien en leren"


Honden Oma's en Kids van Vincent
Honden Oma's en Kids van Vincent

Voor Jong & Oud

Van Sporters tot minder mobiel

 

Deze tekening geeft een tweede doelstelling weer.  Wij willen een handje helpen bij het geluk dat een hond kan brengen, door te leren het gewenste gedrag te bevorderen en dingen samen te gaan ondernemen.

 

Dit kan door bij ons deel te nemen aan verschillende activiteiten.  Dit kan op sport/snelheidsniveau voor de honden en begeleiders die dit leuk vinden en daartoe in staat zijn.  Maar ook voor mensen die een lager activiteitsniveau prettig vinden, of minder mobiel zijn hebben wij een breed aanbod, van natuurlijk opvoeding, maar bijvoorbeeld ook Hoopers en Treibbal. En voor degenen die niet zo van de hondensport zijn, maar wel graag er met hun hond op uitgaan is er de praktische "met het gezin op stap" en regelmatige workshops op andere locaties. Maar ook met oudere honden en honden met lichte fysieke beperkingen houden wij rekening en zijn er ook sporten die geschikt zijn bijvoorbeeld Hoopers, dat dan bijvoorbeeld op een lagere snelheid beoefent kan worden.

En dan bieden we voor kinderen nog de mogelijkheid allerlei truckjes/spelletjes met de hond aan te leren en zo spelenderwijs leren ze (nog beter) hoe ze op een prettige manier met hun hond om kunnen gaan.